VІ Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження»

 

VІ Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження»

7 грудня 2023 року в стінах Черкаського державного технологічного університету відбулася традиційна VI Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження». Від історичного факультету та кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін в роботі конференції взяли участь професор Олександр ПОТИЛЬЧАК та аспірант Владислав ГЕРАСИМЕНКО.

Доповідь Олександра Валентиновича була присвячена нововиявленому речовому скарбу доби козацтва з Білої Церкви на Київщині. На підставі результатів охоронно-рятувальних польових досліджень Архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАН України (керівники: Всеволод ІВАКІН та В’ячеслав БАРАНОВ), що проводились у вересні-жовтні 2023 р. у Білій Церкві на Київщині, було зроблено попереднє повідомлення про виявлений археологами на території посаду Білоцерківського замку ранньомодерного часу речовий скарб, що складався з 12-ти предметів із золота загальною вагою 28 грамів та перламутрового бісеру прихованих у невеликій сіроглиняній гончарній мисочці.

Автором висловлено гіпотезу щодо походження та видової приналежності цих речей, як залишків традиційного українського жіночого головного убору – «чільця», гаптованого бісером та оздобленого золотом. Предмет, що ймовірно був єдиною коштовною річчю якоїсь небагатої білоцерківської міщанки, господиня могла заховати під час якоїсь раптової небезпеки. Пізніше з невідомих причин прихована річ так і залишилася лежати в землі.

Наукова доповідь аспіранта Владислава ГЕРАСИМЕНКА була присвячена аналізу скарбів з празькими грошами з території Черкащини. На підставі огляду відомих і нових знахідок празьких грошів, виявлених на Черкащині у ХІХ – на початку ХХІ ст., автором проаналізовано роль цієї монети в грошовому обігу регіону в кінці XІV - XV ст. Звернута увага на локалізацію скарбів і поодиноких знахідок цих монет уздовж двох головних водних артерій Черкащини – Росі та Дніпра. Зроблено висновок щодо пріоритетності водних шляхів у транзитній та регіональній торгівлі на Середньому Подніпров’ї в XІV-XV ст.

401797590 830103522245718 184704630536811704 n

408880886 819925693477173 8383675294403038248 n